Motorrijden en veiligheid

Samenvatting artikel

Bij het motorrijden is veiligheid extra belangrijk aangezien je kwetsbaar bent tussen alle auto’s. Als motorrijder is alleen een helm verplicht en hoef je verder geen beschermende kleding te dragen. Natuurlijk is het dragen van beschermende kleding wel aan te raden. Wil jij weten wat voor veiligheid motorkleding jou biedt? Of wil je weten welke keuzes er zijn in motorkleding? In dit artikel lees je hier namelijk alles over.  

Helm

Een motorhelm dragen is belangrijk omdat het je hoofd beschermt bij een ongeluk. Het helpt ook om het lawaai van de motor en windgeruis te verminderen. Een helm vergroot je veiligheid door je gezicht te beschermen tegen insecten, stof en weersomstandigheden. Je hebt de keuze uit integraalhelmen, systeemhelmen, jethelmen en crosshelmen. Integraalhelmen bieden de meeste geluidsdemping en veiligheid, toch kiezen veel mensen voor systeemhelmen omdat ze afneembare stukken hebben waardoor je deze aanpast tijdens het rijden. 

Jas

Niet verplicht maar wel erg handig voor je veiligheid is een motorjas. Er zijn verschillende soorten motorjassen waaruit je keuze hebt. De meeste motorjassen zijn gemaakt van stevig, water- en winddicht materiaal en bieden goede bescherming tegen weersinvloeden. Welke motorjas de meeste veiligheid biedt hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het materiaal, de constructie, de pasvorm en de extra bescherming die het biedt. Als je bescherming belangrijk vind bij een motorjas, is een meerlaagse constructie met een extra laag schuim of ander materiaal voor extra impactbescherming een goede optie. Ook het zoeken naar motorjassen met extra zij- en schouderbescherming, verstelbare knie- en elleboogbescherming en reflecterende panelen is een goed idee.

Handschoenen

Motorhandschoenen beschermen je handen tegen kou, wind en regen, maar ook tegen schaafwonden en kneuzingen die ontstaan bij een ongeluk. Ze bieden ook betere grip op het stuur en de remmen, waardoor je de motor beter onder controle houdt. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je handen minder snel vermoeid raken. Er zijn verschillende soorten motorhandschoenen op de markt. Als je op zoek bent naar een stijlvolle motorhandschoen die sterk en duurzaam is, kies je voor een leren motorhandschoen. Als je op zoek bent naar maximale bescherming en grip, kies je voor een motorhandschoen gemaakt van synthetisch materiaal zoals Kevlar of carbon. Wil je een comfortabele motorhandschoen die warm en ademend is? Kies dan voor een motorhandschoen gemaakt van Gore-tex of ander ademend materiaal.

Broek

Bij een motorbroeken is het belangrijk om te kijken naar de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Motorbroeken gemaakt van stevig, waterdicht en winddicht materiaal bieden de beste bescherming tegen weersomstandigheden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar extra bescherming, zoals een extra laag schuim of ander materiaal voor extra impactbescherming. Ook bij motorbroeken is verstelbare bescherming en reflecterende panelen belangrijk. Motorbroeken die gemaakt zijn van slijtvast materiaal, zoals Kevlar of carbon, bieden extra bescherming. Voor deze kleding ben je bij motorzaken en dealers aan het goede adres, zo heeft BMW motorkleding van verschillende materialen. 

Schoenen

Motorlaarzen en motorschoenen bieden je voeten extra bescherming tijdens het rijden. Ze zijn gemaakt van stevig, waterdicht en winddicht materiaal om je voeten te beschermen tegen weersinvloeden. Motorlaarzen en motorschoenen beschermen je ook tegen kneuzingen, brandwonden en schaafwonden die ontstaan bij een val of een botsing. Ze bieden een betere grip op de remmen, waardoor je de motor beter onder controle houdt. Daarnaast zorgen motorlaarzen of motorschoenen ervoor dat je voeten minder snel vermoeid raken tijdens het rijden.

Wanneer jij deze uitrusting hebt, heb je grote stappen gezet in jouw eigen veiligheid. Naast dat het veel veiliger is om motorkleding te dragen is het ook comfortabeler, omdat goede motorkleding niet wordt beïnvloed door weersomstandigheden. Deze kleding is gemaakt voor het motorrijden en zorgt voor veiligheid, comfort en een betere controle over de motor.

Meer artikelen

Routes met motor

De mooiste motorroutes

Ben je op zoek naar prachtige routes om te rijden met de motor? In dit artikel lees je alles over de mooiste routes om te rijden met de motor. Lees snel verder.
Lentekriebels samen

Bloei de lentekriebels op met speeltjes

Wil je de lentekriebels laten opbloeien? In dit artikel lees je meer over het opbloeien van lentekriebels in je relatie en alleen. Lees snel verder en ontdek meer.
De nieuwste bloementrends

De nieuwste bloementrends

Ben je benieuwd naar de nieuwste bloementrends? In dit artikel lees je alles over de laatste trends in bloemen. Welke vind jij het leukste?
De meest luxueuze vierwielfiets feature image 01

Zo werkt de technologie van een vierwielfiets

Benieuwd naar de technologie achter een vierwielfiets? Lees in dit artikel meer over de evolutie, de technologie en innovatieve functies.

De schoonheid van hout

Ontdek de schoonheid van hout. Lees meer over hout combineren met andere natuurlijke materialen en het stylen in jouw interieur.