De mooiste houtsoorten van nu

Samenvatting artikel

Een van de meest veelzijdige en veelgebruikte materialen in onze (tuin)interieur is hout. Het is een populair materiaal en wordt gebruikt voor de bouw van meubels, huizen decoratie en meer. Er zijn heel veel verschillende soorten houtsoorten, elk soort heeft zijn eigen eigenschappen en kenmerken. Je kunt een stuk sterk en duurzaam hout namelijk goed gebruiken voor een meubelstuk. Een zacht stuk hout kun je dan juist weer gebruiker voor decoratie en sculptuur. Er is voor ieder wat wils. In dit artikel lees je meer over de mooiste houtsoorten van nu.

Eikenhout

Eikenhout is een type hout dat wordt gewonnen uit bomen van de soort Quercus robur, meestal bekend als de Europese eik. Eikenhout is een sterk en duurzaam materiaal, en wordt vaak gebruikt voor meubels, eikenhouten vloeren, deuren, panelen en andere houten constructies. 

De belangrijkste kenmerken en eigenschappen van eikenhout zijn:

 • Duurzaamheid: eikenhout is goed bestand tegen veroudering, insecten en rot. Het hout gaat daardoor erg lang mee.
 • Textuur en kleur: eikenhout staat bekend om zijn mooie heldere, natuurlijke textuur en komt in vele verschillende tinten. Het varieert van licht naar donker bruin.
 • Sterkte: de eik is sterk en stijf, dit is goed voor constructies waar sterkte is vereist zoals vloeren en meubels.
 • Werkbaarheid: het is erg makkelijk om van deze houtsoort meubels te maken. Dit komt doordat het hout makkelijk te bewerken en te beitsen is.

Eiken hout wordt over het algemeen het beste binnen gebruikt. Het is een sterk en duurzaam hout, maar het is niet het beste voor buitengebruik omdat het gevoelig is voor weersinvloeden. Buiten blootgesteld aan regen, vocht en UV-straling kan eikenhout snel verkleuren, vervormen en barsten.

Als je een keer buiten loopt is het leuk om een eik te kunnen spotten. Het kenmerk waardoor je een eik herkent is vooral aan zijn grote bladeren van ongeveer 15 cm lang, ze zijn ovaal/rondvormig en hebben een diepe groef in het midden. 

Douglas hout

Douglas hout is een type hout dat wordt gewonnen uit bomen van de soort Pseudotsuga Menziesii, ook bekend als de douglas spar. Het is een populair en veelgebruikt type hout vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en aantrekkelijke uiterlijk. Het hout hiervan wordt vaak gebruikt bij het maken van tuinhuisjes, verpakkingen, douglas houten planken, buiten deuren, schuttingen en tuinmeubels.

De belangrijkste kenmerken van douglas hout zijn:

 • Duurzaamheid: net zoals de eik is het hout van een douglas zeer duurzaam en heeft een uitstekende weerstand tegen rot en insecten.
 • Textuur en kleur: de textuur van een douglas is fijn tot medium en de kleur varieert van lichtgrijs tot donkerbruin.
 • Sterkte: douglas hout is sterk en stijf, dus erg geschikt voor constructies waarbij sterkte vereist is.
 • Werkbaarheid: douglas hout is gemakkelijk te bewerken en te verven, en wordt vaak gebruikt voor het maken van meubels, verpakkingen en andere houten voorwerpen.

Douglas hout is een uitstekende keuze voor buitengebruik omdat het bestand is tegen weersomstandigheden, zoals regen, vocht en UV-straling. Het is waterbestendig en blijft langer mooi dan veel andere houtsoorten die buiten worden gebruikt. Het is daarentegen niet ideaal voor binnen toepassingen. Dit komt omdat het hout in veel gevallen niet is verduurzaamd en is daardoor gevoeliger voor vervorming en scheurvorming als gevolg van luchtvochtigheid.

Je kunt de douglas boom herkennen aan zijn blauwgroene naalden en kleine rode/bruine zaadjes in de zakjes die aan de takken groeien.

Beukenhout 

Beukenhout is afkomstig van de beukenboom (Fagus sylvatica), een deciduous boom die voorkomt in Europa en Noord-Azië. Beukenhout is een hardhout en wordt beschouwd als een van de beste houtsoorten voor meubel- en interieur toepassingen. Het wordt ook gebruikt voor parketvloeren, deuren, trappen, houten schrijnwerk en andere houtbewerking projecten.

De belangrijkste kenmerken van douglas hout zijn:

 • Duurzaamheid: Beukenhout is een hardhout en is een van de meest duurzame houtsoorten. Het is bestand tegen rot, insecten en schimmel
 • Textuur en kleur: Het hout is glad en heeft een fijne, zijdezachte textuur. Beukenhout kan variëren van een crème tot goudbruine kleur.
 • Sterkte: Beukenhout is sterk en stabiel, en het vervormt weinig. Het is geschikt voor meubelen en interieur toepassingen.
 • Werkbaarheid: Beukenhout is een populaire keuze onder meubelmakers en houtbewerkers vanwege zijn schoonheid, sterkte en duurzaamheid.

Beukenhout kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, maar het is belangrijk om te weten dat het beter beschermd moet worden tegen de elementen wanneer het buiten wordt gebruikt.

Let op, beukenhout is een van de duurdere houtsoorten, het is belangrijk om de kosten te overwegen voordat je besluit beukenhout te gaan gebruiken.

Teakhout

Teakhout is een type hardhout dat wordt geëxporteerd uit Zuidoost-Azië en is afkomstig van de teakboom (Tectona grandis). Het is een populaire keuze voor buitenmeubelen, vloeren, deuren, ramen en andere buitenconstructies vanwege zijn uitstekende weerbestendigheid, sterkte en duurzaamheid.

De belangrijkste kenmerken van teakhout zijn:

 • Duurzaamheid: Teakhout wordt beschouwd als een van de meest duurzame houtsoorten en is bestand tegen rot, insecten en schimmel
 • Textuur en kleur: Teakhout heeft een fijne tot middelgrote textuur met een glad oppervlak. Teakhout heeft een warm, goudbruine kleur met een unieke, golvende nerf die zichtbaar is op het oppervlak
 • Sterkte: Teakhout is sterk en stabiel, en vervormt weinig. Het is geschikt voor meubelen en andere houtbewerking projecten.
 • Werkbaarheid: Het kan gemakkelijk worden bewerkt en gevormd met hand- en machinewerktuigen. Het is echter wel belangrijk om scherpe en goed onderhouden gereedschappen te gebruiken, omdat teakhout een harde en dichte structuur heeft en snel slijt op slechte gereedschappen. 

Teakhout kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Het is een veelzijdige houtsoort met een uitstekende weerbestendigheid. Ook bevat teakhout natuurlijke oliën die het beschermen tegen rot en schimmel, waardoor het weinig onderhoud nodig heeft en jarenlang mee kan gaan. Ook erg populair voor binnen dit komt door zijn prachtige uiterlijk wat een warme luxe uitstraling geeft. Doordat teakhout slijtvast is, is het ideaal voor meubels die veel worden gebruikt zoals stoelen.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat teakhout relatief duur is in vergelijking met andere houtsoorten, vanwege de hoge vraag en beperkte beschikbaarheid.

Vurenhout

Vurenhout is een type hout dat afkomstig is van de vuren boom (Pinus sylvestris) en wordt veel gebruikt voor meubels, vuren houten planken, bouw- en verpakking doeleinden. Het is een licht, beter betaalbaar en sterk materiaal en is daarom een populaire keuze voor veel projecten.

De belangrijkste kenmerken van vurenhout zijn:

 • Duurzaamheid: Vurenhout is minder duurzaam dan andere hardhoutsoorten, waardoor het gevoeliger is voor schade door insecten en schimmel.
 • Textuur en Kleur: Vurenhout heeft een fijne, regelmatige structuur en is vrijwel gaaf. Vurenhout heeft een lichtere kleur dan andere houtsoorten, meer een gele of gebleekte tint.
 • Sterkte: Het is een zachte houtsoort en is niet zo hard als andere hardhoutsoorten zoals eiken of beuken.
 • Werkbaarheid: Vurenhout is gemakkelijk te bewerken en te beitsen, maar is niet geschikt voor verfijnde afwerkingen of ingrijpende verstevigingen.

Vurenhout kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Voor binnen gebruik is vurenhout een populaire keuze voor meubels, planken en panelen vanwege zijn lage kosten en gemakkelijke verwerkbaarheid. Het is niet geschikt voor vochtige ruimtes, zoals badkamers, omdat het gevoeliger is voor schimmel en rot.

Voor buitengebruik wordt vurenhout vaak gebruikt voor tijdelijke constructies, zoals tuinmeubels, houten schuttingen en bekleding van huisjes en garages. Het is niet geschikt voor blootstelling aan weersinvloeden en dient regelmatig te worden behandeld met een waterafstotende beits om de duurzaamheid te verhogen.

Meer artikelen

Routes met motor

De mooiste motorroutes

Ben je op zoek naar prachtige routes om te rijden met de motor? In dit artikel lees je alles over de mooiste routes om te rijden met de motor. Lees snel verder.
Lentekriebels samen

Bloei de lentekriebels op met speeltjes

Wil je de lentekriebels laten opbloeien? In dit artikel lees je meer over het opbloeien van lentekriebels in je relatie en alleen. Lees snel verder en ontdek meer.
De nieuwste bloementrends

De nieuwste bloementrends

Ben je benieuwd naar de nieuwste bloementrends? In dit artikel lees je alles over de laatste trends in bloemen. Welke vind jij het leukste?
De meest luxueuze vierwielfiets feature image 01

Zo werkt de technologie van een vierwielfiets

Benieuwd naar de technologie achter een vierwielfiets? Lees in dit artikel meer over de evolutie, de technologie en innovatieve functies.

De schoonheid van hout

Ontdek de schoonheid van hout. Lees meer over hout combineren met andere natuurlijke materialen en het stylen in jouw interieur.