Camera tips voor het voorjaar

Samenvatting artikel

Het voorjaar is dé periode om buiten te fotograferen en prachtige plaatjes te schieten. De natuur staat volop in bloei en alles ziet er fris uit. In dit artikel geven we je enkele tips om buiten te filmen en fotograferen in het voorjaar en zo de leukste beelden te maken. 

Gebruik een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een filter dat je gemakkelijk op je camera kunt monteren. Het zorgt ervoor dat reflecties van bijvoorbeeld de zon in het water worden verminderd. Hierdoor krijg je meer contrast in je foto’s en worden omliggende elementen zoals rotsen beter zichtbaar. Daarnaast krijg je bijvoorbeeld een diepere kleur blauw in de lucht of worden bladeren aan de boven groener. Polarisatiefilters worden vooral veel gebruikt bij natuurfotografie en is dus ideaal voor in het voorjaar. 

Let wel op dat een polarisatiefilter ook licht tegenhoudt, dus je zult merken dat je sluitertijd iets langer moet zijn om dezelfde belichting te krijgen. Daarom is het handig om een polarisatiefilter alleen te gebruiken wanneer je hem echt nodig hebt. Bij scènes met weinig licht is het onverstandig (en vaak ook onnodig) om hem te gebruiken. 

Experimenteer met compositie

Juist in het voorjaar is het super leuk om met composities te spelen. Op deze manier krijg je leuke en originele beelden die er weer net wat anders uitzien. We geven enkele voorbeelden: 

Regels van derden: verdeel je beeld in drie delen, zowel horizontaal als verticaal. Plaats het onderwerp op de kruispunten van deze lijnen. Dit kan leiden tot een evenwichtige en interessante compositie die je ook kunt gebruiken voor zakelijke doeleinden zoals een bedrijfsvideo. Door de rustige uitstraling kun je duidelijk je verhaal vertellen en de kijker vasthouden. 

Symmetrie: zoek naar symmetrische patronen in de natuur en gebruik deze om een rustige, gebalanceerde compositie te creëren. Denk bijvoorbeeld aan de spiegeling van bomen in een meer.

Lijnen: gebruik lijnen in je compositie om de kijker naar het onderwerp te leiden. Dit kan een pad zijn dat door een veld loopt, een rij bomen die naar een bepaald punt leiden of zoals de afbeelding hieronder een railing van een brug die naar het midden van je foto loopt.

Experimenteer met compositie image 01

Diagonalen: gebruik diagonale lijnen om dynamiek en beweging aan je foto toe te voegen. Denk aan diagonale lijnen van de takken van een boom of bloemstelen die uit de hoeken van de foto komen.

Framing: gebruik natuurlijke frames in je compositie, zoals een boog van bloemen rond het onderwerp of een tak die over de hoek van de foto buigt. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat dit niet de focus van het onderwerp haalt. 

Overlapping: creëer diepte in je foto’s door verschillende elementen te laten overlappen, zoals bloemen in de voorgrond en een landschap op de achtergrond. Bij overlapping kun je spelen met de scherpte van bepaalde lagen. 

Close-ups: experimenteer met close-ups van bloemen en insecten om patronen, kleuren en texturen te benadrukken en je onderwerp op een nieuwe manier te laten zien. Het kan ook leuk zijn dit te doen met een persoon als onderwerp, bijvoorbeeld bij bedrijfsfotografie. Op deze manier krijg je leuke, persoonlijke en vrolijk foto’s voor onder andere op je website.

Probeer verschillende compositietechnieken uit en kijk wat voor jou het beste werkt om je foto’s interessanter te maken. Vergeet daarbij niet dat er bij fotografie regels zijn om gebroken te worden, dus wees niet bang om te experimenteren.

Speel met scherptediepte

Bij scherpte diepte bepaal je welk deel van je foto scherp is en op welk deel de focus ligt. Je kunt hiermee spelen door bepaalde objecten in een compositie bewust in beeld te brengen, maar de focus ergens anders op te leggen. In het voorjaar staat er veel in bloei, dus kan het leuk zijn het onderwerp achter een bloem of boom te zetten en de focus alleen te leggen op jouw onderwerp zoals op de afbeelding hieronder. 

Speel met scherptediepte image 01

Maak gebruik van het gouden uur

Het gouden uur, ook wel Golden Hour genoemd, is het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang. Tijdens deze uren is het licht een stuk warmer en zachter, wat zorgt voor prachtige foto’s met een mooie, warme gloed. Deze uren worden veel gebruikt door fotografen doordat het de uitstraling van je foto’s sterk verbeterd. Daarnaast straalt je foto over het algemeen meer rust uit en krijgt hij meer sfeer. 

Neem de tijd

Vaak zijn de omstandigheden niet perfect en kan het een tijdje duren voordat je de gewenste foto hebt gemaakt. Door extra de tijd te nemen wordt de kwaliteit beter en krijg je bijvoorbeeld nieuwe ideeën door onder andere in details van onderwerpen (zoals de patronen in bloemen en planten) te treden. Daarnaast is het altijd verstandig om veel aandacht te besteden aan de instellingen van je camera. Dus neem de tijd en ga voor het perfecte plaatje! Behalve bij het gouden uur, hier zit natuurlijk wel een tijdslimiet aan.

Neem de juiste apparatuur mee

Zorg dat je de juiste apparatuur bij je hebt, zoals een macro-lens voor close-up-foto’s van bloemen en insecten, en een statief voor stabiele opnamen. Het voorjaar biedt veel mogelijkheden waarbij je veel van je apparatuur kunt gebruiken en uittesten, het zou zonde zijn als je een mooie kans voor een perfecte foto mist doordat je batterij leeg is. 

Genoeg om mee te nemen naar een fotoshoot in het voorjaar dus! Door te experimenteren met hoeken, instellingen en je compositie, kun je de kwaliteit van je foto’s verbeteren en ben je beter voorbereid op onverwachte omstandigheden.

Meer artikelen

Routes met motor

De mooiste motorroutes

Ben je op zoek naar prachtige routes om te rijden met de motor? In dit artikel lees je alles over de mooiste routes om te rijden met de motor. Lees snel verder.
Lentekriebels samen

Bloei de lentekriebels op met speeltjes

Wil je de lentekriebels laten opbloeien? In dit artikel lees je meer over het opbloeien van lentekriebels in je relatie en alleen. Lees snel verder en ontdek meer.
De nieuwste bloementrends

De nieuwste bloementrends

Ben je benieuwd naar de nieuwste bloementrends? In dit artikel lees je alles over de laatste trends in bloemen. Welke vind jij het leukste?
De meest luxueuze vierwielfiets feature image 01

Zo werkt de technologie van een vierwielfiets

Benieuwd naar de technologie achter een vierwielfiets? Lees in dit artikel meer over de evolutie, de technologie en innovatieve functies.

De schoonheid van hout

Ontdek de schoonheid van hout. Lees meer over hout combineren met andere natuurlijke materialen en het stylen in jouw interieur.